Om saunabadning

SAUNAENS EFFEKT PÅ HELBREDET

kilde: http://www.finland.dk/

Saunabad fremkalder intensiv, kortvarig varmestress i kroppen: Hele blodcirkulationen ændrer sig, blodcirkulationen på huden forøges, de indre organer har lavere blodcirkulation, og der opstår væskemangel i kroppen.

Ved hyppige ophold i sauna opbygger man bedre varmetolerance, og kroppens reaktioner bliver mindre og kroppen vænner sig til bade i sauna.

De fysiologiske ændringer i kroppen varer ikke længe, hos raske mennesker forsvinder de normalt i løbet af få timer, og senest 24 timer efter saunabadning.

Saunaens indflydelse på præstationsevne
Væskemangel påvirker præstationsevnen, især under langvarig belastning. Varmepåvirkning i sig selv har ingen indflydelse.

Hjerte og blodåreorganisme

Der er ikke konstateret forbindelse mellem saunabadning og et hjerteinfarkt, eller pludselig dødsfald på grund af hjerteproblemer. Der observeres en gavnlig virkning på blodtryk hos mænd, som har gennemgået bypass- operation. Ligeledes forbedres hemodynamik hos patienter med hjerteinsuffiens.

De umiddelbare fysiologiske reaktioner i saunaen
Hudtemperatur stiger til 40 grader eller højere. Kroppens temperatur stiger, men afhænger af individuel varmetolerance. Man sveder mere. Overfladeblodcirkulation bliver hurtigere, og indre blodcirkulation og tarmcirkulation bliver mindre. Hjertet slår hurtigere, men slagsstyrken er den samme. Saunaen har ingen virkning på blodtryk. De hormonale funktioner, som opretholder væskebalancen, forøges. Blodsukkeret ændrer sig ikke.

Badning formindsker lungernes kongestivitet , og forbedrer indåndingsparametrene. Astmapatienter og dem som lider af kronisk bronkitis, får det bedre i saunaen. Ligeledes patienter med lungesnævring kan lettere få luft under badning.

Der findes udtalelser om at akutte lulftvejsinfektioner er blevet sjældnere, men man skal undgå at bade i tilfælde af sygdom.

Hud

Saunabadning skader ikke huden! Psoreasis-patienter kan have gavn af dampbad. Sved forøger kløen hos dem, som lider af atopisk dermatit. Man kan blive smittet med fodsvamp på vaskerumsgulvet.Reuma

Patienter med reumatiske lidelser rapporterer, at 40-70 % får det bedre og ledbevægelighed bliver bedre under badning. Halvdelen af patienterne oplever flere smerter følgende dag. Symptomerne kan mindskes ved at tage et køligt brusebad efter dampbad.

Frugtbarhed

Der er ikke konstateret hormonale ændringer i testosteron og dotropin hos mænd under regelmæssig saunabadning. Indholdet af prolaktin stiger midlertidig både hos mænd og kvinder. Der findes påstande i litteraturen om at sædkvalitet og mængde bliver dårligere som følge af saunabadning.

Der findes ikke bevis for nedsat frugtbarhed.

Graviditet

Man formoder, at der er en svag forbindelse mellem den gravides badning i sauna, og udvikling af fosters nervevæv. Generelt set kan man ikke konstatere, at saunabadning er årsag til misdannelser.
I Finland har man verdens laveste fremkomst af udviklingshæmmede nervesystemer. Der findes heller ikke stigning i uregelmæssigheder i hjerte- og blodkar. Livmoderens blodcirkulation ændrer sig i varmen, og man bør undgå saunabadning under en risikograviditet.

Børn

Børn har brug for deres egne baderitualer. Forældrene skal vejlede børnene alt efter deres reaktioner; kortere dampbad og på den nederste bænk anbefales. Barnets luftvejs-, hormonelle og hjerte- og blodkarreaktioner svarer til de voksnes. Systolsk og diatolsk blodtryk er uændret, efter badning går de ned (besvimelse). Et barn, som lider af hjerte- eller blodkarsygdom, skal være meget forsigtig.

Psyke

Den psykomotoriske kapacitet ændrer sig ikke under saunabadning. Nedtrykthed, agressivitet og koncentrationsevne bliver mindre under saunabadning.

Medicin

Den ændrede blodcirkulation i lever og nyre påvirker ikke det medicinske stofskifte.
Medicin, som påføres huden, virker hurtigere, det samme gælder optagelse af insulin.
Sauna-påvirkning er alligevel altid kortvarig, det er sjældent nødvendigt at ændre doseringen, og der er ikke fare for livstruende situtationer.

Udendørs wellness

Efter mange år med et falleret ry som pulterrum i huse og sommerhuse fra halvfjerdserne er saunaen igen klar til at behage danskerne.

​​

Finesda flytter saunaen fra fugtige kældre og trange sommerhuse ud i den smukke danske natur, som kan nydes og kombineres med både saunabadning og vildmarksbad hele året rundt.

Vores anlægsgartnerfirma tilbyder individuelle haveløsninger med sten, vand og planter.​

Klik dig videre til vores hjemmeside for Svømmesøer og Naturpools

​Bisnodes kreditrating

Vi er en kreditværdig virksomhed baseret på Bisnodes kreditvurderingssystem. Vurderingen er foretaget ud fra en mængde forskellige beslutningsregler. Oplysningerne bliver opdateret dagligt via Bisnodes database. Kreditvurderingen af virksomheden er således altid aktuel.

Om os

​Finesda blev stiftet i 2008, inspireret af det finske, produceret i Estland og designet af en dansker: fin-es-da.

I 2013 blev Finesda overtaget af Junckerhaven ApS.

CVR: 25650514 

Kontakt os

Rødbøggard, Smedebakken 3, 4330 Hvalsø

​Tlf.: 46 49 61 03

Mobil: 20 99 61 03 

Fax: 46 49 61 20 

E-mail: junckerhaven@gmail.com